top of page

Geschiedenis

BMX of fietscross is een extreme sport. Het is een Olympische sport sinds de Spelen van Peking in 2008. Het woord BMX staat voor Bicycle Motorcross.

BMX bestond eind jaren '60 aan de westkust van de Verenigde Staten. Het ontstond uit de motocross, waarbij men met een motorfiets over zanderige en heuvelachtige terreinen reed. BMX is een georganiseerde sport ontstaan in het begin van de jaren '80. De sport heeft inmiddels al een enorme groei doorgemaakt.

Het is een wedstrijd op een gesloten parcours waarin men om het snelst de finish probeert te halen. Dit parcours begint bij een starthek om vervolgens technisch over bulten en door bochten te gaan, om zo de finish te kunnen halen. Deze wedstrijd wordt verreden in 3 manches (rondes) om genoeg punten te verzamelen om door te gaan naar de kwartfinale, halve finale en tenslotte finale. In de finale rijden maximaal 6 tot 8 rijders. Deze discipline vereist vooral een combinatie van techniek en conditie.

Er worden met 8 rijders (elektronisch) gestart met behulp van een hek vanaf een startheuvel. Vroeger viel het hek steeds op exact dezelfde wijze zodat de start tot op 320miliseconden nauwkeurig getraind kan worden. Sinds enkele jaren is de zogenaamde 'random-gate' techniek in gebruik, waarbij het moment waarop het hek valt bij elke race weer anders is. De Olympische BMX-baan in Peking is 370m lang (mannen) en 350m (vrouwen). Mannen en vrouwen rijden een verschillend parcours. Dit heeft onder andere te maken met de relatie tussen snelheid en afstand die men door de lucht kan afleggen. De minimale leeftijd voor een Olympische BMX-atleet is 19 jaar.

Een race duurt tussen de 30 en 40 seconden, waarbij tijdens de rit obstakels moeten worden genomen. Dit kunnen sprongen van meer dan 10 meter zijn, korte opeenvolgende en onregelmatige aangelegde heuveltjes (rhythm sections) en kombochten.

BMX-fietsen kenmerken zich door hun wielmaten: 20" voor de standaard BMX-klasse, 24" voor de cruiserklasse. Het materiaal op sportniveau is technisch hoogstaand en niet te vergelijken met de gemiddelde kinderfiets waar BMX op staat.

bottom of page